Sfeerimpressie van de route 0-100 km
Na vertrek uit Zoetermeer rijden we via de Reeuwijkse Plassen en De Vlist naar de zilverstad Schoonhoven. Langs de molens van de Alblasserwaard rijden wij naar de Merwedebrug bij Gorinchem. In Brabant aangekomen rijden wij over rivierdijken naar Drunen. Zo dicht bij Zoetermeer en gelijk al heel landelijk.

100-200 km / langs kloosters en abdijen
Na de Loonse- en Drunense Duinen wisselen bos, agrarisch gebied en dorpjes zich in snel tempo af. Bij Berkel-Enschot passeren we het enige echte Trappistenklooster van Nederland, waar onder toezicht van de monniken het overheerlijke La Trappe bier gebrouwen wordt. Jammer, afstappen en genieten van zo'n lekkere trappist is er niet bij. Na Bladel rijden wij België binnen, waar achtereenvolgens de abdijen van Postel en Averbode de route flankeren.

200-300 km / rondom Brussel
Deze 100 km gebruiken we om zo onopvallend mogelijk langs Brussel te komen. Hoewel, onopvallend? Je merkt gewoon dat het allemaal toch wat drukker en rommeliger is. In dit traject hebben wij bij Boortmeerbeek ook onze eerst kasseistrook. Gelukkig is er voorzien in een wat egaler fietspad aan de zijkant van deze strook. Alleen de echte leifhebbers hoeven dus de kasseistrook te nemen. Inmiddels begint de weg hier en daar rustig te glooien. Ten zuidwesten van Brussel rijden wij door het Pajottenland, bekend om zijn aardbeien en ambachtelijke gueuzebieren. Vanaf Asse volgen wij gedurende bijna 40 kilometer een aanvankelijk kaarsrechte Romeinse weg die ons tot in Franstalig België voert. De eerste kilometers is deze weg druk en ben je dus wel verplicht zo'n vervelend Belgisch betonnen fietsstrookje te berijden. Gaandeweg ontworstelen wij ons aan de drukte rondom Brussel. De heuveltjes worden iets hoger en komen af en toe net boven de 100 meter.

300-400 km / grauw en grijs wordt groen
Via kronkelende weggetjes wordt de Borrinage bereikt. De oude mijnstreek op de grens van België en Frankrijk. Waar de dorpjes mooi zijn van de troosteloosheid. Waarschijnlijk passeer je dit gedeelte 's nachts. Een ideale omgeving voor een eerste inzinking. Zeker op de weg die ons naar Lens voert. Hier volgen wij een kilometer of 4 een erg hobbelige kasseiweg. Oppassen geblazen dus. Tussen Mons en Valenciennes door rijden wij Frankrijk binnen. Na het vestingstadje Le Quesnoy rij je tussen de koeien door richting het kanaal dat de Sambre met de Oise verbindt. Hoogste punt van dit traject: 154 meter.

400-500 km / heuvels, bossen en kastelen
Wij volgen het kanaal Sambre et Oise. Het ene moment rijden wij boven op de heuvels en zien wij het water beneden ons glinsteren. Even later rijden wij weer door een dorpje aan de oever van het kanaal. Na La Fère beginnen wij aan de slopende klim naar St. Gobain. Via beboste heuvels bereiken wij dit dorp. Helaas houdt de klim in het dorp nog enkele bochten aan. Aan de kuiten te voelen zou je niet zeggen dat we maar op 180 meter zitten. Even verderop is het weer klimmen geblazen. Deze keer naar Coucy-le-Chateau, waar het klimmen beloond wordt het met een imposant zicht op de enorme kasteel ruïnes. Uiteraard bereiken wij het dorp door een wel heel stevige en smalle poort. Toetje van dit traject is het imposante kasteel van Pierrefonds dat ons vanaf een heuvel vriendelijk toelacht.

500-600 km / de laatste loodjes
Bos en graan wisselen elkaar nu af. Ook dit traject blijft heuvelachtig met hellingen tot net boven de 150 meter. Via landelijke slingerweggetjes rijden wij richting Meaux. Misschien kom je Joop Zoetemelk tegen. Hij woont hier in de directe omgeving en zal vast nog wel eens een 's zondags oefenrondje maken. Wij dalen naar de rivier de Marne. Het wordt duidelijk dat wij Parijs naderen. Wij passeren wat vaker een drukke weg en het verkeer wordt ook weer wat drukker. Maar of dat nu echt erg is? Parijs is immers de eerste stad die je aandoet na Zoetermeer! En de camping is gelukkig niet ver meer.

600-675 km / Tour de Triomphe
De eerste 600 kilometer moet je in 40 uur volbrengen. Doe je het binnen 38 uur, dan kun je op zondagavond je tentje op de camping opzetten en genieten van een echte nachtrust. Maandagochtend 10.00 uur vertrekken wij met zijn alle voor een welverdiende triomftocht. Zoveel mogelijk over vrij liggende fietspaden rijden wij naar hartje Parijs, waar we langs een aantal van de bekendste plekjes gaan. Leuk voor het fotoboek, het thuisfront en voor de sponsors!

Barrières op weg naar Parijs
Op onze monstertocht naar Parijs passeren wij een aantal Barrières die je in de benen gaat voelen of die enig oponthoud kunnen veroorzaken. Hieronder een opsomming van de meest karaktervormende gedeeltes: